X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıSözlükD-GE-ticaret sitesi nasıl yapıl...

E-ticaret sitesi nasıl yapılır?

10 adımda E-Ticaret

1. E-Ticaret yöntemi seçmek

Temelde 5 farklı E-Ticaret yöntemi bulunuyor. Bunlar:

  • E-ticaret Sitesi Kurmak
  • Dropshipping
  • Online platformlarda mağaza açmak
  • Sosyal Medya Ağlarını (Facebook, Instagram, TikTok) Kullanmak
  • İkinci El Satış Uygulamaları

şeklinde sıralanabilir. Peki bir E-Ticaret yöntemi nasıl seçilir?

2. Ürün grubunu seçmek

Satış yapacağınız ürünü seçmek bu işin en önemli adımlarından biri olarak görülmektedir. Aynı zamanda satış yapacağınız bir yaş aralığı veya grubu hedeflemek de önemli unsurlardan bir tanesi. Amacımız internet üzerinden satış olduğu için bu alanı kullanan yaş gruplarını hedeflemek daha mantıklı olacaktır.

Gençlerin ve belirli yaş gruplarının internet üzerinden alışverişe yatkın olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Eğer ilk defa bu sektöre girecekseniz diğer insanlar ne satıyor nelere daha fazla rağbet var mutlaka araştırmanız gerekiyor.

Ürün grubunu belirlemek için:

  • Yaş grubunu belirleyin
  • Eğer gerekirse cinsiyeti de belirleyin kadınlar alışverişe daha yatkındır.
  • Seçtiğiniz ürün grubunu internette araştırın. Muhtemel rakiplerinizin ne yaptığını görün.
  • Ürünün tedarik sürecini iyi öğrenin siparişlerinizi geciktirmek iyi olmayabilir.
  • Süreli ve bozulma ihtimali olan ürünlerden uzak durmak riskleri azaltacaktır.
  • Büyük ve ağır malzemeler satacaksınız kargo ve teslimat maliyetleri yüksek olacaktır bunu da göz önünde bulundurun.

3. Domain ve Hosting seçmek

Domain işletmenizin dijital adresidir. İnsanlar sizin belirlediğiniz bu adres üzerinden size ulaşır ve etkileşime geçer. İyi ve akılda kalıcı bir adreste bulunan bir işyerinizin olduğunu varsayın. Mantıken bu iş yerine daha fazla müşteri gelmesi olasıdır. 

4. Web sitesi altyapısını belirlemek

5. Ürün grubunu sisteme yüklemek

Ürünleri sisteme yüklemek, eğer tedarikçinizden hazır XML dosyası ile çekmeyecekseniz oldukça zorlu bir süreçtir. Çok sayıda ürünün detaylı bilgilerini düzenleyip fotoğraf ve görselleri yüklemek oldukça zorlu bir işlemdir. 

Eğer ürünlerin bir tedarikçisi varsa onların hazırladığı içerikleri sitenize yüklemek bu işin en kolay yoludur. Bu işlem XML dosyası sayesinde olmaktadır. Bu dosya bütün ürün bilgilerini web sitenize otomatik bir şekilde yükleyen özel bir yazılımdır.

6. E-Ticaret sitesini şirkete bağlamak

İnternet ortamında da olsa ticari bir faaliyet içinde bulunacaksanız mutlaka vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Vergi mükellefi olmadan yapacağınız işlemler size sorun yaratabilir. Öncelikle kendinize bir işletme açmalısınız. Bir şahıs şirketi açarak da işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bir mali müşavirle anlaşın, birkaç basit adımla şirketinize nasıl açılacağını size gösterecektir. 

Açacağınız şirket için bir dükkan tutmak zorunluluğunuz yoktur. Hızlıca ve düşük maliyetlerle bir işletme açmanız mümkündür. Şahıs firmalarını kapatmak da fazla zahmetli değildir. Daha sonradan Limited (LTD) veya Anonim Şirkete (A.Ş.) çevirebilirsiniz. Ticari faaliyetlerinizi açtığınız bu şirket üzerinden gerçekleştirirseniz herhangi bir vergi cezası almazsınız. 

7. SSL ve gerekli ayarları yapmak

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları web sitelerine güvenli bağlantı oluşturmak için kullanılan özel bir katmandır. Bu katman sayesinde siber suçlular web sitesini uzaktan dinleseler dahi şifre ve diğer özel bilgilerin girildiği formlardan bu bilgileri çalamazlar. “http” ile başlayan Web siteleri SSL sertifikaları yüklendi ise “https” protokolü ile güvenli hale gelir. Kredi kartı ile işlem yapılabilmesi için mutlaka SSL sertifikasıyla sitenizi güvenli hale getirmeniz gerekmektedir. 

cPanel üzerinden giriş yaparak eğer hosting firmanız müsaade ediyorsa sertifikanızı aktive etmeniz mümkündür. Genelde belli bir ücret karşılığında bu güvenlik katmanı oluşturulmaktadır. 

8. Bankalarla ödeme ve kredi kartı anlaşması yapmak

SSL sertifikası yüklenmiş web sitelerine sanal pos tanımlaması yapılabiliyor. Bankaların özel olarak oluşturdukları API yardımıyla kredi kartı üzerinden ödeme almanız mümkün. İnsanlar alışveriş yaparken kredi kartı ile daha büyük meblağlarda harcama yapmaya yatkındır. Nakit olarak ödeyeceklerinde ise daha dikkatli oluyorlar. İlk hedefiniz kredi kartı üzerinden ödeme almak olmalıdır. Ödeme alma metotları genelde;

  • Kredi kartı
  • Havale EFT
  • Kapıda Ödeme 
  • PTT Hesabı 

Olarak çeşitlenmektedir.

Kapıda ödeme seçeneği en son tercih edeceğiniz metot olmalıdır. Çünkü insanlar karar değiştirebilirler. Ürünün parasını halihazırda ödemediği için iade etmek daha kolaydır. Kapıda ödeme seçenekleri müşterileriniz açısından pek güvenilir bulunmayabilir. Genelde sahte ürün satan firmalar kapıda ödeme seçeneğiyle işlem yapmaktadır. Güvenilirlik sağlayabilmek için bu yöntemini tercih etmemek daha iyi olacaktır.

9. Kargo ve lojistik anlaşmalarını yapmak

Sipariş edilen ürünleri hızlıca teslim etmek en önemli işlerden biridir. Müşterileriniz parasını ödediği bir malı hemen teslim almak isterler. Kargo süreçlerini iyi organize etmelisiniz. Bir veya birden fazla kargo şirketi ile anlaşmanız mümkün. Kargo şirketleri ile görüşerek aylık oluşacak kargo potansiyeline göre size daha düşük ücretler sağlanacaktır. Kargo ücretleri çoğu zaman e-ticaret işini yapan firmalara aittir. 

Gün içinde sattığınız malların hızlıca kargoya verilmesi ve organize edilmesi için arkadaşımıza sorunun sorulması özel bir personel bulundurmanız gerekebilir. İşletmenizin potansiyeline göre personel sayısını iyi planlamalısınız. 

10. Reklam çalışmaları yapmak

E-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra sitenize ziyaretçi çekmek için reklam çalışmalarına hızlıca başlamanız gerekir. Reklam çalışmaları kaç farklı metotla yapılabilir.

  • Google reklamı vermek
  • Sosyal Medya reklamı vermek
  • İnfluencer kullanmak

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(226 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Bir Sorunuz mu Var?

Sorularınızı cevaplamayı bekleyen muhteşem bir ekibimiz var.
Bize Ulaşın.